Joies de fil continuu

En la nostra història creativa apareix fa un temps una línia de disseny de determinades peces a partir d’un fil continu sobre el qual es construeixen de forma integrada els diversos elements funcionals i decoratius de la peça. En la majoria de casos un altre tret característic és la inexistència de peces accessòries com ara el tancament típic de pressió que s’usa en la majoria de pendents. Aquests elements desapareixen perquè s’aconsegueix que el mateix fil amb una simple corba, amb un petit duplicitat o una rematada en forma de bola fosa formada pel mateix fil faci les funcions de tancament.

Un altre element transgressor i present habitual en les piiezas de Salvador Mallol és el fet que el posicionament dels elements principals de la peça, per exemple en un pendent, s’inverteix o modifica. El que va davant passa darrere, el que va amunt va per avall.

Així doncs tenim la col·lecció Mistu que neix de fondre l’extrem d’un fil de metall amb un bufador fi d’alta temperatura.

Arracades MISTU
Es forma una bola que fa d’extrem i que serà a forma de topall el que quedés centrat en el lòbul com un petit botonet. Així doncs en el Mistu, la tija que penja, penja per darrere del lòbul en comptes de per davant. En la col·lecció ORA, el cèrcol que forma el pendent, penja també per darrere del lòbul en comptes de per davant. Per això es diu ORA per ser la seva posició a l’inrevés d’un ARO (Anagrama)
Arracades ORA

Els acabats en mate són una constant habitual en els treballs de Salvador Mallol. I també els diferents colors de l’or (Vermell, Verd, Groc i Gris) que provenen de diferents receptes de l’or que cuinem al nostre taller, sempre mantenint l’aliatge de 18 Kilates. En algunes peces s’opta per fer ús d’Or pur que té una coloració groga molt intensa tot i que cal tenir en compte que molta menor duresa.

Els tancaments si, existeixen, són en forma de ganxo integrat en alguns casos (enfila). En altres com un orifici on entra el fil (SISQUATRE). En altres un plec del fil, pressionen a un altre en el seu interior quan torna de fer el cèrcol (CLICK).

Arracades ENFILA
Arracades CLICK
En algunes arracades a manera gairebé de joc, els tancaments estan amagats. El pendent DOBLEORA té un procediment de col·locació sofisticat. I la primera prova a superar és endevinar com i per on es comença a col·locar. Encara que al final s’aconsegueix un efecte sense igual. Unaarracada de doble Aro, que deixa un cèrcle col·locat davant del lòbul i un altre per darrere, connectats i part d’una sola arracada.
Arracades DOBLEORA

La forma sí que importa. Les corbes tenen un. Importantíssim en la percepció que tenim de la joia. TWIST és un clar exemple. És un pendent sense tancament. Sembla una forquilla del pèl, però res d’angles. Una corba perfecta, amb la tensió adequada, fa que les seves dues branques tinguin l’opció de retorçar com quan fem amb les nostres cames un moviment de twist.

En el cas de regalim tota la família de peces té com a motiu una petita gota de material que a manera de gota d’aigua que rellisca per la tija d’un full, dóna origen a anells i polseres amb gotes de rosada. En les gotes d’or relliscós de vegades apreciem centelleigs de diamant que li donen mes frescor.

Anell REGALIM

El cos o nucli principal d’algunes de les peces, es forma a partir del fil. En el cas de bombeta, on amb espirals del fil que vénen del cèrcol que forma l’anell tenim efecte rosca, que forma el cilindre sobre el qual situem el diamant. El material flueix i del fil que envolta al dit passa a formar una abraçada al diamant. Amb Bombeta també hem fet tubs roscats amb un braç a cada costat, que a manera de funda bilis ja, equilibren aquest adorn per formar part d’un cordó rígid d’acer o or (Cordon) al voltant del nostre coll.

Anell BOMBETA
En els pendents de la família VUIT, és impossible decidir on acaba el ganxo que penja del lòbul i on comença la O que queda davant del lòbul. És la grandesa del fil que flueix sense principi i sense final.
Arracades VUIT
Aquesta metàfora culmina amb l’anell INFINIT. Al el fil d’inici quan ha donat la volta al dit, abraça al fil que era de nou l’inici. I així sense final.
Anell INFINIT

I per donar un final a aquest conjunt, podríem dir que els pendents clauer, són unes arracades per a persones que no tenen el lòbul trepat. El abracen i pressionen suaument de manera que adornen amb amor i color però no necessiten passar a través.